Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Skip Navigation LinksLatest News

  
Description
  

TARIKH TUTUP Peraduan Penulisan Esei Ilmiah Pangsura 2020 DILANJUTKAN hingga hari Sabtu, 27 Februari 2021, pukul 4.00 petang.

  

​TARIKH TUTUP Peraduan Menulis Karangan Majalah Naindung.Mekar.Juara Pelajar 2020 DILANJUTKAN hingga hari Sabtu, 17 Oktober 2020, pukul 4.00 petang.

  

​Inilah masanya karya kreatif biskita tidak hanya berada dalam buku catatan dan dibaca oleh khalayak. Mari sertai Sayembara Penulisan Novelet. Jangan lepaskan peluang untuk merealisasikan impian sebagai penulis. 

Folklor adalah salah satu elemen penting dalam mengangkat budaya sesebuah bangsa dan negara. Adakah anda berbakat?ingin mencuba menulis folklor? Sertailah Peraduan Menulis Folklor Tujuh Puak yang julung-julung kali diadakan dengan menyerlahkan lagi bakat awda. 

Imbas dan muat turun kod QR yang tertera untuk mendapatkan syarat dan peraturan serta borang penyertaan. 


  

Berita baik buat pencipta atau penggemar Pantun Melayu, Dewan Bahasa dan Pustaka menganjurkan “Uji Kreativiti Pantun Berkait” Sempena Sambutan Bulan Bahasa dengan Tema “Bahasa Melayu Bahasa Kita”... Nah inilah peluang abiskita untuk mencungkil bakat  dalam dunia penulisan Pantun khususnya Pantun Berkait 4 kerat dengan 10 rangkap.

Tarikh Tutup Peraduan adalah pada hari Selasa,4 Ogos 2020. Pantun yang dihasilkan dan maklumat peribadi hendaklah diemelkan kepada editor.bahana@dbp.gov.bn sebelum atau pada tarikh tutup peraduan tersebut. 

Jangan lepaskan peluang ini. Pantun yang terpilih bakal menerima hadiah dari Dewan Bahasa dan Pustaka

#dbpbrunei#kkbs#rtbbrunei#pantunmelayu#bulanbahasa2020#pantunberkait#bahasamelayubahasakita


  

​Dewan Bahasa dan Pustaka kini menyediakan mekanisme pembayaran cara mudah tanpa tunai untuk membuat pembayaran pelbagai perkhidmatan dan pembelian buku apabila berurusan ke Dewan Bahasa dan Pustaka. Awda boleh memilih salah satu alternatif ini sama ada menggunakan BIBD QuickPay atau Swipe Card yang telah disediakan.

  

​Pelanggan boleh merujuk Panduan e-Pembayaran Perkhidmatan  dan Pemasaran DBP bagi apa jua perkhidmatan dan pembelian buku dengan menggunakan alternatif BIBD Perbankan Digital.

  

​Dewan Bahasa dan Pustaka menganjurkan Peraduan Penulisan Esei Ilmiah Pangsura 2020 sempena Sambutan Jubli Perak Penerbitan Jurnal Pangsura. Terbuka kepada warganegara dan penduduk tetap Negara Brunei Darussalam yang berumur 18 tahun ke atas  pada atau sebelum tarikh tutup penyertaan. Imbas Kod QR untuk mengetahui syarat dan borang penyertaan. Tarikh akhir penyertaan pada hari rabu, 30 September 2020. 

  

Dewan Bahasa dan Pustaka melalui Bahagian Sastera dan Majalah mengadakan Peraduan menulis Karangan Majalah Naindung.Mekar.Juara Pelajar DBP 2020. 

Borang Penyertaan boleh didapati di dalam majalah Naindung, Mekar dan Juara Pelajar yang terkini. Tarikh tutup penyertaan adalah pada hari rabu, 30 September 2020.

Serlahkan bakat adik-adik dengan mengikuti peraduan tersebut. 
  

Bosan di rumah??? Nahh isi masa yang terluang untuk mengenali dialek Melayu Brunei. Uji minda biskita dengan mencari 20 perkataan tersembunyi. Jawapan biskita boleh dihantar ke e-mel sharyanty.sharif@dbp.gov.bn

Tarikh tutupnya pada 23 Mei 2020. 

Jangan lepaskan peluang keemasan ani..hadiah menanti biskita semua

#perkataantersembunyi#dialekmelayubrunei#kenalidialekkitani

Untuk mengetahui syarat dan cara menyertainya bolehlah melayari instagram DBP Brunei dan Bahagian Sastera dan Majalah
  
Abiskita berbakat dalam menghasilkan sajak? Nahh kami cabar biskita untuk mencipta sajak tipografi. Peraduan ini dibukakan kepada warga negara Brunei Darussalam yang berumur 18 hingga 40 tahun. 

Jangan lepaskan peluang ini. Hadiah menanti biskita.

Tarikh tutupnya pada hari Selasa, 16 Jun 2020...nahh masih ada masa.. Jom cipta sebuah sajak

#2C #cabardancipta #sajaktipografi#kreativitiabiskita#suarabiskita

Untuk melihat contoh sajak tipografi bolehlah melayari Instagram DBP Brunei dan Bahagian Sastera dan Majalah


  

​​Antologi Puisi Kapal Kertas merupakan salah sebuah buku yang dilancarkan semasa Majlis Perasmian Program Penulis Muda 2020.  Untuk tahun ini, diadakan E-Pantaran Sastera 2020 dengan mengundang Sham Hidie, seorang penulis muda untuk menyoroti dan membedah antologi tersebut. 

Apakah perspektif dan pandangannya terhadap sajak-sajak dalam antologi tersebut.  Buah fikir dan pandangannya boleh kita saksikan melalui siaran langsung Instagram DBPBrunei dan Facebook Bahagian Sastera dan Majalah. Biskita boleh saksikan perbincangan ini pada hari Sabtu, 16 Mei 2020 pukul 10.00 pagi. Jangan lepaskan peluang mengikutinya.

#e-pantaransastera#bedahkarya#kapalkertas#shamhidie

  

Penutupan sementara Perpustakaan Dewan Bahasa dan Pustaka dan semua cawangannya berkuatkuasa mulai Hari Khamis, 24 Rejab 1441H bersamaan 19 Mac 2020M sehingga ke satu tarikh yang akan dimaklumkan kemudian.

  

​Tarikh asal penganjuran Pesta Buku Brunei 2020, iaitu pada 27 Februari – 07 Mac 2020 adalah dengan ini diubah pada 28 Februari – 08 Mac 2020. Masa dan tempat tidak berubah. 

  

​Sayembara Penulisan Kreatif Mastera (Kategori Cerpen dan Puisi) dibukakan kepada warganegara Negara Anggota Mastera (Brunei Darussalam, Indonesia, Malaysia dan Singapura ) yang berumur 40 tahun dan ke bawah. Tarikh akhir penyertaan pada atau sebelum 28 Februari 2020. 

  

​Pesta Buku Brunei 2020 akan diadakan pada 27 Februari 2020 hingga 07 Mac 2020 bertempat di Stadium Tertutup, Kompleks Sukan Negara Hassanal Bokiah, Berakas.


  

​Karnival Hari Keluarga DBP akan diadakan pada hari Jumaat - Ahad, 6 - 8 Disember 2019 di kawasan lapang dan letak kereta bangunan DBP, Lapangan Terbang Lama, Berakas. Datanglah beramai-ramai memeriahkan KHK DBP 2019. Pelbagai aktiviti sukaneka, pameran, juala dan cabutan nombor bertuah diadakan.

  

logo 2018a_edit.png

Sila tekan pautan ini untuk muatturun informasi yang berkenaan.

  
HBT2018_i.jpg

  

Sila kembalikan borang yang lengkap sebelum/pada 7 April 2018 [Hari Sabtu], 4:00 petang kepada Bahagian Belia, Jabatan Belia dan Sukan Tingkat 3, Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan atau Cawangan-Cawangan yang telah ditetapkan [ Lampiran ‘A’]. 

  

Sila tekan pautan ini untuk memuat turun Sijil Penyertaan Riadah Berbasikal Semangat Kebangsaan

  

nota: 

1. Huraian telah dikemaskini pada 13 Februari 2018, 3 petang. 

2. Kalendar acara-acara sambutan telah dikemaskini (perubahan) pada 13 Februari 2018, 5 petang.

3. Kalendar Acara-acara sambutan telah dikemaskini pada 19 Februari, 12 tengahari


Sila tekan di pautan ini untuk memuat-turun.

  

Email :     urusetiahk@kkbs.gov.bn
No. Telefon : 2382130 (DL); 2381903 / 2382911 ext 1661 / 1662
No. Fax : 2380536
Laman Sesawang      :           www.kkbs.gov.bn
  

Sila tekan pautan ini untuk memuat turun Sijil Penyertaan Larian Jubli Emas.

  

Sila tekan disini untuk memuat turun borang penyertaan Larian Jubli Emas 2017.​

  
Sila tekan di sini atau di sini untuk memuat turun sijil penyertaan Riadah Berbasikal 'Kayuhan Jubli Emas'
  
Belia (berumur 15-30 tahun) di negara ini adalah dijemput untuk mengikuti pemilihan terbuka bagi pencalonan anugerah ini.  Permohonan HENDAKLAH DIHADAPKAN SECARA ONLINE MELALUI LAMAN SESAWANG BERIKUT:

  

Sila tekan disini untuk memuat turun sijil penyertaan larian Hari Keputeraan 2017.

  
Sila tekan disini untuk memuat turun borang penyertaan larian Hari Keputeraan 2017.


  

Sila tekan disini untuk memuat turun Sijil Penyertaan Riadah Berbasikal Keputeraan 2017

  

Sukacita dimaklumkan mengenai Majlis Penyerahan Derma Anak-Anak Yatim Peringkat Kebangsaan 2017 akan diadakan pada 01 Jun 2017 (Khamis) / 9.00 pagi (Tetamu Kehormat dijangka hadir jam 9.15 pagi. Bertempat di Dewan Plenary, Pusat Persidangan Antarabangsa, Berakas.

1 - 30Next